Samenwonen

Gaat u samenleven? Een belangrijke beslissing. Ongetwijfeld bent u klaar voor de verhuizing, voor het nieuwe leven met uw vriend of vriendin. Maar hebt u ook al even stilgestaan bij de juridische gevolgen van samen onder één dak te wonen? Aan een aantal dingen denkt u best even op voorhand. De notaris kan u helpen met een persoonlijk advies. Eén telefoontje volstaat voor een afspraak!

 1. WAAR MOET IK OP LETTEN ALS IK GA SAMENWONEN?
  Natuurlijk moet u het eerst en vooral goed kunnen vinden met uw partner. Als u samen uw huis gaat inrichten, maakt u best eerst een lijst op van al uw spullen. Nog nieuwe meubels nodig? De koper doet er goed aan zijn facturen en betalingsbewijzen te bewaren. Wil u concrete afspraken vastleggen, ga dan naar de notaris voor een samenlevingscontract op maat.
 2. WIE HUURT DE WONING ?
  Eén van u beiden heeft misschien een woning gehuurd en alleen het huurcontract ondertekend. De partner wordt niet automatisch medehuurder en moet daarvoor de uitdrukkelijke toestemming krijgen van de huisbaas. Loopt de relatie mis, dan kan de huurder zijn partner zomaar op straat zetten. De notaris kan u helpen de huisbaas aan te schrijven en het huurcontract tijdig aan te passen.
 3. EEN HUIS KOPEN?
  Samen een huis kopen is een belangrijke financiële beslissing. U denkt toch best even na over wat er gebeurt als het niet loopt zoals verwacht. Of wat als één van u beiden overlijdt? Kan de partner in het huis blijven wonen? Laat u vooraf adviseren door de notaris, hij kan een aantal oplossingen voorstellen.
 4. DRAAI IK OP VOOR DE SCHULDEN VAN MIJN PARTNER?
  Wat gebeurt er als uw partner zich diep in de schulden steekt? Draait u er ook voor op? De gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op de inboedel als er geen facturen met betalingsbewijzen voorgelegd kunnen worden.
 5. IS EEN SAMENLEVINGSCONTRACT NOODZAKELIJK?
  Een samenlevingscontract is een rechtsgeldig document. Wat kan u er zoal in regelen? U kan afspreken wie wat betaalt van de gemeenschappelijke kosten en welke vergoedingen betaald moeten worden als u uit elkaar gaat.
 6. ERF IK AUTOMATISCH VAN MIJN PARTNER?
  Neen. Als u geen familie bent van elkaar, erft u niet. Als u wil dat uw partner van u erft, dan moet u een testament opstellen. De notaris kan u uitleggen welke mogelijkheden en beperkingen er zijn.
 7. WAT KOST EEN SAMENLEVINGSCONTRACT?
  Een samenlevingscontract is echt maatwerk. De prijs hangt af van wat er precies geregeld moet worden.